Comunicat de presă: expoziţia „Nimic*” a fost îngropată de către conducerea MNAC

Comunicat de presă:

1. Artista română Anca Mureșan, stabilită în Germania, urma pe baza unei înțelegeri din primăvara anului trecut cu conducerea MNAC, să organizeze expoziția „Nimic” la MNAC în ianuarie 2013. Se știe, MNAC este prost finanțat. Galeria H’art împreună cu colecționarii Ancăi Mureşan s-au angajat să acopere costurile producerii unei astfel de expoziții. Catalogul a fost finanțat si produs in avans, el poarta sigla MNAC şi a Muzeului de Arta din Cluj în baza înțelegerii făcute cu aceste instituții. Lucrările Ancăi au fost transportate din Dusseldorf mai intîi la Cluj pentru expoziția ce a avut loc acolo in aprilie 2012. Ulterior toate lucrările Ancăi Mureşan au fost transportate la MNAC şi recepţionate de către această instituție pentru a putea fi folosite in expoziția din ianuarie 2013. Conceptul curatorial al Livianei Dan si Ancăi Muresan implica si nişte modificări ale spaţiului de la etajul unu al MNAC. Toate costurile acestor modificări au fost acoperite din surse private. In urma unei întîlniri cu domnul Oroveanu (directorul MNAC) din octombrie 2012 s-a stabilit şi data de 18 ianuarie 2013 pentru expoziţia Ancăi.

2. Înainte de sfîrşitul anului 2012 am fost surprinşi sa aflăm ca expoziţia nu se va mai produce. Din convorbirile telefonice avute cu domnul Oroveanu am înţeles că cei din conducere au fost lezaţi de un articol al soţului Ancăi Mureşan – criticul de arta Erwin Kessler drept pentru care expoziţia programată în ianuarie nu se va mai petrece. Considerăm ca acest motiv este rizibil, infantil şi profund neprofesionist.

3. În legătură cu situația creată cerem MNAC o explicaţie oficială în legătură cu această situație. Noi ne-am făcut profesionist datoria şi vrem să știm de ce Muzeul de Artă Contemporană a „îngropat” o expoziţie pe care a introdus-o în programul expoziţional în 2013. Precizăm că indiferent de răspunsul instituţiei, Anca Mureşan nu mai consideră oportun să expună într-o instituție care se comportă neprofesionist şi umoral. MNAC datorează o explicație publică pentru o decizie care desconsideră munca unei echipe de artiști, arhitecți, galerişti şi colecţionari. Poate n-ar fi trebuit să facem publice aceste evenimente. În mod sigur nu avem nimic de câștigat din povestea asta. Mai mult, avem mult de pierdut. Am rămâne însă datori față de toți cei care ne-au sprijinit și au muncit pentru un proiect, suspendat pe motive de temperament.

4. În aceste condiții vă anunţăm ca la începutul lunii februarie vă vom invita la un vernisaj al expoziției NIMIC la MNAC care va fi unul virtual. Am pregătit un tur virtual complet al expoziţiei. Publicul va putea sa admire în detaliu expoziţia. Prin acest tur vrem sa democratizăm la scara globala „expunerea” la MNAC. Oricine va putea expune la MNAC de acum înainte. Fără să se mai lovească de orgolii nejustificate si inerţii neprofesioniste.

Share

Post Author: Dan Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *