Aurora. Cristi Puiu. Premiera şi program în cinematografe.

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, îi va înmâna însemnele ordinului Artelor şi Literelor în grad de cavaler regizorului Cristi Puiu mâine, 10 martie, ora 19.00 la Cinema Pro (str. Ion Ghica nr. 3), înaintea proiecției peliculei din 2010 a acestuia, Aurora.

Trei ore. Atât durează cea mai recentă şi aşteptată peliculă regizată de Cristi Puiu. E posibil să ne aflăm în faţa primului film românesc despre un criminal în serie. E excelentă decizia regizorului Cristi Puiu să apeleze pentru rolul principal la un actor neprofesionist: la el însuşi. Sunt aproape convins că orice actor român dintre cei care-mi vin în minte (şi chiar am făcut acest exerciţiu) ar fi eşuat într-un overacting ce ar fi ruinat orice urmă de credibilitate. Expresivitatea şi veridicitatea personajului se construiesc prin tuşe subtile trasate la nivelul privirii şi respiraţiei, ceea ce pentru mine a constituit o revelaţie: deci se poate. Mi-aş dori să-l văd pe Puiu ţinând un master-class la care să încerce să-i dezveţe pe actorii români de obiceiul de a etala în fiecare rol întreg arsenalul de tehnici actoriceşti dobândite în facultate, ceea ce, în umila mea opinie, se întâmplă prea des. Alegerea unui final care stoarce umor din absurdul şi inadecvarea scenei în care acesta se predă la poliţie, recunoscându-şi crimele, a împărţit publicul la ieşirea din sală. Trebuia să râdem? sau grozăvia faptelor depăşea resursele comice indiscutabile? S-a spus deja că nu e un film de public, ci de festival. Dincolo de artificialul şi de neprevăzutul aplicării de etichete, cred că e adevărat. Iar succesul va trebui măsurat nu în numărul de plătitori de bilete, ci al spectatorilor care vor rezista în sală până la genericul final. Din păcate, puţini vor fi cei dispuşi să iasă la cinematografele de la mall (ah, atât de comode!) pentru a se supune unei cazne a cărei miză nu-i va mulţumi sau al cărei preţ nu sunt dispuşi să-l plătească. Acum aşteptăm the director’s cut… (văzut la TIFF).

Filmul are premiera joi, 10 martie 2011, la CinemaPro, începând cu ora 19:00 iar în cinematografe va intra după cum urmează:
– din 11 martie : Bucuresti (Cinema Studio, Hollywood Multiplex si AFI-Cinema City, Glendale), Cluj (Cinema Arta), Baia Mare (Cinema City), Timisoara (Cinema City), Arad (Cinema City), Constanta (Cityplex);
– din 18 martie: Iasi (Cinema Victoria) – cu participarea regizorului;
– din 25 martie : Oradea (Hollywood Multiplex Lotus), , Bacau (cinema Central), Bucuresti (CityMall);
– din 1 aprilie: PIATRA NEAMT (cinema Dacia), Bucuresti (Noul Cinematograf al Regizorului Roman);
– din 8 aprilie: BOTOSANI (cinema Unirea), Brasov (CityPlex);
– din 15 aprilie: TIMISOARA (cinema Studio);
– 22 aprilie : ARAD (cinema Arta);
– 29 aprilie : BAIA-MARE   (cinema Dacia);

Share

Post Author: alex moldovan

Chestionat de către aşa-zişi jurnalişti culturali cu privire la lipsa de consideraţie de care aş da dovadă la adresa limbii mele materne, manifestată, chipurile, în părerile proaste exprimate în mod repetat cu trimitere la literatura scrisă de către conaţionalii mei, am răspuns că nici pomeneală de aşa ceva şi că, dimpotrivă, prin chiar natura profesiei mele, am citit de-a lungul timpului câteva traduceri cu adevărat remarcabile din diverse limbi străine în propria mea limbă. Acesta, am adăugat eu pentru reprezentanţii presei, e fără îndoială un semn încurajator, exprimându-mi, în acelaşi timp speranţa, chiar dacă plină de îndoială, că literatura noastră nu va întârzia să producă, la un moment dat, opere care să se ridice, măcar în parte, la nivelul impus de respectivele traduceri.

One thought on “Aurora. Cristi Puiu. Premiera şi program în cinematografe.

  • Bookaholic

    (13 mai 2011 - 0:21)

    E extraordinar filmul, in ciuda aparentelor, chiar te tine in sala trei ore. 🙂 Frumos construit, duce spectatorul pe piste false, ii da jumatati de adevar, e o calatorie sinuoasa in mintea unui om ciudat, alienat. E un film important, dar am senzatia stranie ca ii lipseste ceva pentru a fi cu adevarat genial. Poate Puiu putea sa mearga mai departe in unele puncte, sa duca nebunia la limita, sa provoace mai mult. Oricum, e un film exceptional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *