Festivalul Internațional de Film Experimental Bucureşti EXPIFF 2010

Între 24 – 28 noiembrie publicul cinefil va avea acces la cele mai valoroase producții ale cinematografului de avangardă din ultimii ani în cadrul Festivalului Internațional de Film Experimental Bucuresti EXPIFF (www.expiff.ro).

Creat sub patronajul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică, al Universității Naționale de Arte și susținut de Centrul Național al Cinematografiei, EXPIFF este singurul eveniment din România dedicat filmului experimental.

EXPIFF este de asemenea primul festival de film din România care promovează zona de graniță dintre cinema și artele vizuale, oferind vizibilitate unor artiști proeminenţi prin poziţia lor inovatoare, ale căror lucrări sunt îndeobşte prezentate în muzee şi galerii de artă şi doar rareori în săli de cinema. Punctul de întâlnire al celor două medii este un teritoriu extrem de fertil din punct de vedere creativ, din care au provenit de-a lungul anilor voci artistice unice precum Peter Greenaway, Derek Jarman, Andy Warhol, David Lynch şi alţii.

Potrivit organizatorilor, ediţia din anul acesta va fi inaugurată în prezenta celebrului regizor britanic PETER GREENAWAY. Acesta va prezenta, în premiera in Romania, ultimul său lungmetraj, REMBRANDT’S J’ACCUSE. Aceasta este o lucrare complementară proiectului NIGHTWATCHING, un ambiţios proiect multimedia realizat de PETER GREENAWAY cu ocazia sărbătoririi, în 2006, a 400 de ani de la naşterea lui Rembrandt. Proiectul cuprinde lungmetrajul NIGHTWATCHING, o expoziţie/instalaţie la Rijksmuseum şi o piesă de teatru.

Proiectul NIGHTWATCHING a fost primul dintr-o serie iniţiată de GREENAWAY şi numită “Nouă picturi clasice revizitate” care până acum include o investigaţie a picturii CINA CEA DE TAINĂ a lui Leonardo da Vinci şi, în cadrul Bienalei de la Veneţia 2009, a NUNŢII DIN CANA a lui Paolo Veronese. Mai multe informaţii, pe website-ul filmului:  http://rembrandt.submarine.nl/. Proiecţia va avea loc la Cinema Scala pe 24 noiembrie 2010, la orele 19.00.

“CINEMA-UL A MURIT, TRAIASCA CINEMA-UL”. Aceasta este tema pe care PETER GREENAWAY o va dezbate la masterclass-ul pe care-l va susţine la Cinema Scala miercuri, 24 noiembrie 2010, orele 14.00. Regizorul va explora profundul impact pe care noile tehnologii digitale îl au asupra limbajului cinematografic şi artelor vizuale. Masterclass-ul se va adresa atât studenţilor de la universităţile de film şi arte vizuale, cât şi publicului larg. Intrarea este liberă, atât la masterclass, cât şi la toate manifestările/proiecţiile EXPIFF, în limita locurilor disponibile.

EXPIFF prezintă publicului câştigătorul de anul acesta al GOLDEN BEAR pentru scurt-metraj la BERLINALE 2010, INCIDENT BY A BANK al regizorului suedez Ruben Ostlund.

EXPIFF prezintă de asemenea cele mai recente scurt-metraje ale unor regizori consacraţi: LA BOHEME, al renumitului Werner Herzog – selectat in prestigiosul Festival de Film de la Veneţia 2009 – un mariaj original între operă şi cinema, o interpretare vizuală unică a unei arii de operă – duetul îndrăgostiţilor „O Soave Fanciulla” („Oh, înger blând”) din La Boheme a lui Puccini – plasată în mijlocul triburilor Mursi din sud-vestul Etiopiei; şi câştigătorul Premiului Academiei Europene de Film pentru Cel Mai Bun Film de scurt-metraj din 2009, POSTE RESTANTE, al lui Marcel Lozinski – unul dintre cei mai cunoscuţi realizatori europeni de documentar.

Un alt punct major de atracţie îl reprezintă fascinantul LA ANTENA al regizorului argentinian Esteban Sapir. Un festin vizual întunecat, caricatural, un omagiu în notă suprarealistă adus filmului mut si o critică necruţătoare la adresa societăţii de consum şi televiziunii ca instrument de spălare a creierelor. LA ANTENA este un film de mare actualitate, nu doar ca tematică – monopolism, consumerism, obtuzitate intelectuală – ci şi din punct de veder al formei, fiind extrem de inovator în scenografie, montaj şi tehnicile utilizate.

Ediţia de anul acesta se va închide cu SURVIVING LIFE, cel mai recent lungmetraj al legendarului animator experimental ceh JAN SVANKMAJER. După ce a avut premiera mondială în urmă cu doar doua luni în cadrul prestigiosului Festival Internaţional de Film de la Veneţia 2010 şi premiera britanică acum două săptămâni la Londra, în cadrulBFI London Film Festival, SURVIVING LIFE va fi prezentat în premieră în Romania pe 28 Noiembrie 2010, orele 19.30, la Cinema Scala.

Share

Post Author: 1001arte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *