1001 arte: Joanna Newsom – Ys

De fiecare dată când găsesc câte un artist de talia Joannei Newsom mi se pare incredibil de trist că am irosit atâţia ani din viaţă fără să ştiu nimic despre el. Şi de fiecare dată mă grăbesc să le spun şi celorlalţi. Pe scurt, e vorba de o voce cum sunt puţine, o harpă (da, da, o harpă!) şi de o orchestraţie absolut superbă. Stilistic vorbind, a fost încadrată prin termeni atât de vagi, că ajung să nu mai însemne, practic, nimic (pe wikipedia se vorbeşte, printre altele, de indie folk şi psych folk). Albumul ei din 2006, care se numeşte Ys, e o adevărată capodoperă. Şi mă miră oricine e de altă părere; insist să cred că nu există oameni cărora nu le place Ys, ci doar oameni care, din diverse pricini, nu l-au ascultat încă suficient de atent.

Mark my words: this music will take you places…

Spuneţi şi dumneavoastră:

sau:

1001 arte:  Acesta e locul unde găsiţi lucruri şi oameni care ne plac, din cele pe puţin o mie şi una de arte ale lumii. Nu istorii complete, nici pasaje din lexicoane – pentru acestea există motoarele de căutare sau mai clasicele biblioteci, şcoli şi alte instituţii de binefacere ale societăţii.

Share

Post Author: alex moldovan

Chestionat de către aşa-zişi jurnalişti culturali cu privire la lipsa de consideraţie de care aş da dovadă la adresa limbii mele materne, manifestată, chipurile, în părerile proaste exprimate în mod repetat cu trimitere la literatura scrisă de către conaţionalii mei, am răspuns că nici pomeneală de aşa ceva şi că, dimpotrivă, prin chiar natura profesiei mele, am citit de-a lungul timpului câteva traduceri cu adevărat remarcabile din diverse limbi străine în propria mea limbă. Acesta, am adăugat eu pentru reprezentanţii presei, e fără îndoială un semn încurajator, exprimându-mi, în acelaşi timp speranţa, chiar dacă plină de îndoială, că literatura noastră nu va întârzia să producă, la un moment dat, opere care să se ridice, măcar în parte, la nivelul impus de respectivele traduceri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *