Premiul Nobel pentru Literatură 2010: Mario Vargas Llosa

Academia Suedeză a anunţat câştigătorul Premiului Nobel pentru Literatură pe 2010. Este vorba de scriitorul peruan Mario Vargas Llosa.

Potrivit motivaţiei juriului, premiul a fost oferit: „pentru cartografierea structurilor de putere  şi pentru imaginile viguroase ale rezistenţei, revoltei şi înfrângerii individuale”. Printre volumele sale se numără Mătuşa Julia şi condeierul, Conversaţie la Catedrala, Războiul sfârşitului lumii şi Sărbătoarea ţapului. Valoarea în bani a Premiului Nobel este de zece milioane de coroane suedeze (circa 1,4 milioane de dolari). Valoarea simbolică e nelimitată.

Vă reamintim că, anul trecut, premiul a fost câştigat de scriitoarea germană de origine română Herta Müller.

Share

Post Author: alex moldovan

Chestionat de către aşa-zişi jurnalişti culturali cu privire la lipsa de consideraţie de care aş da dovadă la adresa limbii mele materne, manifestată, chipurile, în părerile proaste exprimate în mod repetat cu trimitere la literatura scrisă de către conaţionalii mei, am răspuns că nici pomeneală de aşa ceva şi că, dimpotrivă, prin chiar natura profesiei mele, am citit de-a lungul timpului câteva traduceri cu adevărat remarcabile din diverse limbi străine în propria mea limbă. Acesta, am adăugat eu pentru reprezentanţii presei, e fără îndoială un semn încurajator, exprimându-mi, în acelaşi timp speranţa, chiar dacă plină de îndoială, că literatura noastră nu va întârzia să producă, la un moment dat, opere care să se ridice, măcar în parte, la nivelul impus de respectivele traduceri.

3 thoughts on “Premiul Nobel pentru Literatură 2010: Mario Vargas Llosa

 • […] (articol preluat de pe 1001arte.ro) […]

 • Camelian Propinatiu

  (7 octombrie 2010 - 21:37)

  Mergand in exil la Llosa, Nobelul s-a departat iar de Orbitorul romanului Cartarescu, dand idei kitsch la guvern de sa nu mai finanteze pe austeritate Uniunea Scriitorilor, care oricum nu l-a serbat orbitor pe disidentul Paul Goma la 75 de ani si nici geniul critic inaripat al Hertei Muller nu l-a primit cu ovatii respectuoase la Ateneu sau la sediu.

 • alex moldovan

  (7 octombrie 2010 - 21:46)

  Dumneavoastră aţi reuşit să spuneţi în mai puţine cuvinte ceea ce noi n-am reuşit să spunem în mai multe…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *