Concurs: ISTORIA BENZII DESENATE ROMÂNEŞTI

Pe 28 octombrie, la Salonul BD (program), editura Vellant şi cei doi autori, Dodo Niţă şi Alexandru Ciubotariu lansează ISTORIA BENZII DESENATE ROMÂNEŞTI (descriere). Peste o sută de ani de BD românesc, 20 de ani de cercetări neobosite, 270 de pagini full color, (format 23×28 cm), trei capitole – Vârsta de Aur (1891-1947), Socialism şi BD (1948-1989) şi Banda Desenată Contemporană (1990-2010).
Valoarea ştiinţifică o lăsăm pentru altă dată, acum ne vom axa asupra unor efecte secundare ale apariţiei cărţii. Enumerăm trei:
1.) nevoia de a aduna prieteni din şcoală la o bere,
2.) un telefon interurban şi o vizită fulger la părinţi în căutarea unor reviste cutezătorii, luminiţa, pif (la noi băieţii primeau pif şi fetele micha)
3.) un apel internaţional în care cineva (care nu are altă vină decât că a crescut în acelaşi cartier) se va trezi în casa lui de peste ocean la o oră imposibilă cu întrebări de genul “ghici cu cine sunt aici?”, “cum care Vasile? Vasile de la I5”, “deci, era un câine albastru cu urechi portocalii care omora extratereştri cu un pistol cu apă, îl ţii minte? Nu ştim cum îl chema, Vasile zice că tu ştii sigur”, “dar motanul ăla cu halat roşu care fuma pipă pe un fotoliu-balansoar?”

Tema concursului: vrem să vă imaginaţi eroi şi supereroi (asta ca să nu amintim hipereroi, ultraeroi şi megaeroi), fiecare cu superultraputerile lor hipermegaspeciale. Şi să scrieţi ceva despre asta (nume, cauza, puteri, costumaţie, băutura sau galaxia preferată). Ar fi drăguţ şi dacă v-aţi aminti de unii care au adus odată pacea pe pământ, au cucerit galaxii, au adunat maculatură sau fier vechi. Până marţi, 26 octombrie.

. Iar cei ce scriu pe propriul blog despre carte, concurs, sau 1001arte, în cazul în care mai există asemenea temerari galanţi, vor fi şi ei premiaţi pe măsură.

Small print note: premiile vor fi transmise câştigătorilor sau persoanelor de contact ale acestora în România. Cei care din, diferite motive, doresc să renunţe la carte, vor numi un alt câştigător. Câştigătorul unei ediţii nu va putea câştiga premiul ediţiei imediat următoare. Dar va fi rugat să participe oricum, în semn de mulţumire sau măcar pentru înviorarea atmosferei generale. După o săptămână de la anunţarea câştigătorilor, premiul se reportează.
Share

Post Author: Cristian

31 thoughts on “Concurs: ISTORIA BENZII DESENATE ROMÂNEŞTI

 • Ora25

  (22 octombrie 2010 - 18:44)

  Sanctus Oraţius e eroul meu, este răţoiul cel bocciu, numit şi răţoiul cu knock de argint. Are arginteolă în loc de aureolă şi pentru că i se oxidează repede e mai tot timpul obligat să se lepede de scăldat şi să-şi accepte condiţia de răţoi de uscat. Fiind migrator este expert în detectarea proprietăţilor chimice ale solurilor de pe orice planetă. În loc de labă palmată are lavetă; cu ea lustruieşte de-a lungul peripeţiilor lămpi pline de duh şi bufniţe pline de buh. La gât poartă în permanenţă un lanţ trofic, sub coadă are un port usb cu care acţionează mai ceva ca ionică-mnemonică iar fiecare teacă de pană e umplută cu cerneală antipatică. Întotdeauna poartă-n spate un rucsac cu îngânsac iar după ce omoară monorâme şi broscuţe cu yală, eliberează o măcăneală foarte materială un care inscripţionează pe un capăt de drum Anas Inter Cygnos Sum.

 • Ora25

  (22 octombrie 2010 - 22:16)

  numărul 2: cei mai de temut prieteni ai lui Oraţius sunt Balonel şi Avionel. tot cei din Cutezătorii, doar cu mici adaosuri de heliu şi teflon. desigur, are şi duşmani, dar de ei se fereşte singur, oferindu-le întotdeauna cina. acea cină! în fine, ca să ajungă în ţările proaspete şi aburinde, Mac O’Raţiu – neam de khaki-cambell – trebuie să treacă de ei, an de an… aceleaşi confruntări şi păcăleli plictisitoare, absurde, repetitive, kafkiene, sisifice, matriciale… miraculos, de fiecare dată reuşeşte să scape. şi asta printr-o metodă în care evideeent excelează: se răţoieşte. ooo, nu vreţi să asistaţi la momentul în care-şi pune aripa în şold.

 • Ora25

  (22 octombrie 2010 - 22:20)

  … şi trage un Irish scream.

 • luiza

  (23 octombrie 2010 - 0:42)

  Oau! Astia n-au existat, nu? Sper. Ca m-am pus si eu sa-i combat, fara sanse ab initio. Dar revin.

 • Ora25

  (23 octombrie 2010 - 0:47)

  ooo, cum să nu existe? erau roşii amândoi. atâta că dacă mă scotocesc mai bine, erau în Luminiţa nu în Cutezătorii. asta ultima era pentru avansaţi 😀

 • Ora25

  (23 octombrie 2010 - 0:54)

  vai ce tare era revista Cutezătorii, cu benzile desenate „Horea” : pe noi numai durerea şi nedreptatea ne-au dezlănţuit, spuseră iobagii.

 • Ora25

  (23 octombrie 2010 - 1:07)

  asta aşa, pentru că pisica îmi seamănă cu cineva http://www.freeimagehosting.net/uploads/db8d936f56.jpg

 • Ora25

  (23 octombrie 2010 - 1:08)

  iar ăsta e înaintaşui Hora’ţiuitului : http://www.freeimagehosting.net/uploads/99634d0120.jpg

 • […] Participa acum la acest concurs ! […]

 • boeru

  (23 octombrie 2010 - 19:39)

  Foarte frumoasă idee – felicitări

 • Cristea Angela

  (23 octombrie 2010 - 20:28)

  Eroii fiului meu, de 12 ani, Tavi sunt cei din lumea povestilor, a desenelor, a filmelor s.f. sau benzilor desenate. El are fericirea de a trai asa cum noi nu am apucat pe timpul comunismului: o copilarie colorata si hranita cu lecturi si seriale favorite. Totusi cred ca adevaratii eroi ai lumii lui suntem noi cei care retraim alaturi de el momente ce noua ne-au lipsit: Harry potter, Rahan, lumea Disney, Michey Mouse, Power Rangers , Spiderman. Prin intermediul acestor eroi uitam de lumea terna a copilariei noastre.

 • Banda de senat ăăă « ora25

  (23 octombrie 2010 - 21:54)

  […] că pe 1001 arte e concurs pe tema benzilor desenate (pe asfalt măcar), mi-am amintit de firma de mai sus, pe care tare o găsesc simpatică. Şi m-am […]

 • daniel

  (23 octombrie 2010 - 22:25)

  Draga Ora 25, te admir foarte mult (ca sa stie toata lumea: blogul e superb), dar acum ai procedat gresit. Daca tot ai imaginatie si talent cu carul, mai pasuieste-ne si pe noi… avem si noi prostiile noastre de spus… Da’ acuma, la ce bun?

 • Ora25

  (23 octombrie 2010 - 22:37)

  ei, mulţumesc. da’ era în loc de teaser, nuormal!

 • maskirovka

  (24 octombrie 2010 - 6:14)

  ce este trist, în revista cutezătorii m-au minţit tot timpul cu „noi în anul 2000” vom zbura pe lună cu tot felul de aeronave, va fi ceva foarte banal să faci o tură pe Lună şi înapoi, desenele erau foarte convingătoare, dar între timp, mi-am făcut eu Luna mea, cerul meu personal pe care-l ţin în buzunar şi îi dau drumul când ma chef.
  http://maskirovka.wordpress.com/2010/10/24/concurs-istoria-benzii-desenate-1001arte-si-editura-vellant/

 • ultimulunicorn

  (24 octombrie 2010 - 9:51)

  Inainte de toate tre sa spun ca desii mor dupa benzile desenate, parca Rahan era cel mai tare din parcare cand eram io de-o schioapa… si nici nu sunt sigura ca era un super erou cu acte in regula :D, insa super-eroii mei atunci, si acum si de cate ori ma intreaba careva – sunt si vor ramane Ciresarii lui Chirita. Ce mai aventuri, ce mai pericole…

  Apoi am intrat la liceu si i-am desenat pentru revista liceului de informatica pe „Pic si Poc – the next generation” asa i-am numit io… erau niste eroi la tras chiulul de la scoala 😀 erau experti in programare in limbaj BASIC, si contemplau un viitor inca luminos in anii ’90, aventura lor cea mai mare era trezitul de dimineata si ajunsul la liceul – de informatica evident, cu trei mijloace de transport in comun – troleul 90, tramvaiul 41 si inca un autobuz o statie. si FOR day=LUNI Until day=VINERI, DO: se executa o secventa repetitiva care cuprindea si drumul asta si inca alte ispravi ale eroilor programatori 😛

  Odata cu mine s-or fi trezit si ei din visare… sau poate acum mai nou sunt Hackeri 😀

  ps
  bineinteles ca tot broscoiul orei e cel mai tare 😉

 • ultimulunicorn

  (24 octombrie 2010 - 9:52)

  „desi” cu un sg i!!!!

 • basile valentine

  (25 octombrie 2010 - 10:30)

  …iar super eroul meu esteeeeeee:

  SUPERGINDACUL DE ROMANIA!!!! ARE PELERINA IN TREI CULORI, ADECA ESTE TREICOLORA SI REZISTA IN ORICE CONDITIIIIII!!!!!…NIMENI SI NIMIC NU-L POATE FACE SA RENUNTE LA VIATZA SA DE GINDAC SUPEEEEEER!!!!…ESTE CEL MAI REXISTENT SUPEREOU, MEGAEROU, MALLEROU, CRETINOEROU, BOUEROU!!!!ETC. DIN LUMEEEEE!!!! SI ACUMA…gata, v-am spus totul…mai ramine sa gasim un desenator care sa-l repereze in Universul gindacariei perfecte numita…
  (ma abtin din teama de a nu jigni pe cineva…)

  supergandacus`s father

 • ultimulunicorn

  (25 octombrie 2010 - 20:24)

  FENDONA – se achizitioneaza de la PET shop, de unde cumperi mancare pt caini si pisici, se prezinta sub forma unor fiole pe care le amesteci in apa si dai in locurile lor de promenada! 😀 asta presupunand ca vrei sa-i vii de hac super-eroului gandac de bucatarie! pt ceilalti gandaci de mall, discoteca sau whatever… nu stiu daca FENDONA da rezultate, da’ merita incercat.

 • Ana

  (25 octombrie 2010 - 20:34)

  A mers la alti supereroi (cei cu parul flambee), o sa mearga si la astia.

 • Juriul 1001Arte

  (27 octombrie 2010 - 13:42)

  Premiul, masa şi urările se acordă, cu unanimitatea care ne va consacra în curând, Orei 25. Nu l-am aflat pe răţoiul Sanctus Oratus, dar am primit asigurări vagi de la un ospătar din Berceni că totul e aşa cum s-a povestit. Singurul exemplar din „Luminiţa” adus spre edificarea mesenilor era însă consacrat în întregime unei sărbători uitate şi cuprindea variaţiuni pe tema „La ceas aniversar”.

 • Ora25

  (27 octombrie 2010 - 14:24)

  foarte mulţumesc, n-aş fi crezut că m-am născut la ţanc, că la fix ştiu sigur că nu, era o oră inexactă, foarte la modă mai nou. aşaaam, mulţumeeesc! la ceas aniversar o să suflu-n luminiţe!

 • bubu

  (11 noiembrie 2010 - 12:49)

  si cine a castigat?

 • ora25

  (19 ianuarie 2011 - 10:49)

  eu am câştigat! 😀 mulţumesc pentru premiu, pentru foarte simpaticul mesaj al echipei vellant şi pentru bonusul de autografe 🙂 am început cititul la lumina lumânării, căci premiul a sosit odată cu pana de curent asortată. acum că am ajuns la jumătatea postrevoluţionară a istoriei, mi-a fost înapoiată şi putinţa de a mulţumi electronic.

  foarte frumoasă carte!

 • alex moldovan

  (19 ianuarie 2011 - 11:40)

  Cu plăcere! Păi atunci ai avut condiţii de lectură identice cu cele de pe vremea apariţiei ediţiilor princeps! Poate mi-o împrumuţi şi mie cândva :D…

 • ora25

  (19 ianuarie 2011 - 12:06)

  o împrumut doar la pachet cu lipsa de curent 😀

 • alex moldovan

  (19 ianuarie 2011 - 12:08)

  :)) de când tot spun că-mi fac hidrocentrală… să nu mai am probleme…

 • Tusai Istvan

  (6 februarie 2011 - 22:57)

  Imi puteti sterge va rog commentul,pt banda desenata? va multumesc!!

  • Cristian D.

   (7 februarie 2011 - 10:56)

   done

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *