1001 arte: Tomasz Stanko

Face istorie în jazz de peste 40 de ani. E mai activ, prin albume şi concerte, decât o trupă de adolescenţi; sau decât una de pensionari reactivaţi pentru o subţire, dar consistentă halcă din piaţa muzicală. Una dintre cele mai distincte trompete ale ultimei jumătaţi de veac, şi-a dezvoltat în timp, asemenea maestrului Miles Davis, o manieră ce vizează simplitatea în cea mai subtilă şi rafinată variantă a ei. A fost anul acesta în România, la Satu Mare! Şi a cântat în faţa unui public doar puţin mai numeros decât suma degetelor de la mâinile şi picioarele membrilor trupei sale… E absolut unic – te face să te simţi perfect împăcat cu tine că foloseşti superlativele fără nici o reţinere. Ladies and gentlemen, I give you the magic of Tomasz Stanko, IMHO, unul dintre cele mai de preţ bunuri ale poporului polonez şi ale omenirii iubitoare de muzică.


şi

1001 arte:  Acesta e locul unde găsiţi lucruri şi oameni care ne plac, din cele pe puţin o mie şi una de arte ale lumii. Nu istorii complete, nici pasaje din lexicoane – pentru acestea există motoarele de căutare sau mai clasicele biblioteci, şcoli şi alte instituţii de binefacere ale societăţii.

Share

Post Author: alex moldovan

Chestionat de către aşa-zişi jurnalişti culturali cu privire la lipsa de consideraţie de care aş da dovadă la adresa limbii mele materne, manifestată, chipurile, în părerile proaste exprimate în mod repetat cu trimitere la literatura scrisă de către conaţionalii mei, am răspuns că nici pomeneală de aşa ceva şi că, dimpotrivă, prin chiar natura profesiei mele, am citit de-a lungul timpului câteva traduceri cu adevărat remarcabile din diverse limbi străine în propria mea limbă. Acesta, am adăugat eu pentru reprezentanţii presei, e fără îndoială un semn încurajator, exprimându-mi, în acelaşi timp speranţa, chiar dacă plină de îndoială, că literatura noastră nu va întârzia să producă, la un moment dat, opere care să se ridice, măcar în parte, la nivelul impus de respectivele traduceri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *