1001 arte: Operaţiunea “Monstrul”

Operaţiunea “Monstrul” e un film-fetiş pe care-l revăd anual împreună cu un grup select de prieteni. El face parte integrantă din viaţa mea. Probabil că l-aţi văzut şi domniile voastre. Nu chiar de 25-30 de ori ca mine, dar orişicât, ştiţi despre ce vorbesc. Am împrumutat din el atâtea expresii, încât adesea, în discuţiile de zi cu zi, am senzaţia că sunt un plagiator neruşinat. Pot reproduce pe de rost la orice oră scene întregi din el. E posibil să fiu acuzat de gusturi îndoielnice; cert este că, din punctul meu de vedere, scenariul lui Titus Popovici e absolutamente fabulos, rezistă perfect la trecerea timpului şi are mai multe şi mai inspirate sclipiri decât orice altă comedie românească pe care-o ştiu. Iar povestea cu bicicleta galbenă ar trebui predată în şcoli. De altfel, iat-o!

1001 arte:  Acesta e locul unde găsiţi lucruri şi oameni care ne plac, din cele pe puţin o mie şi una de arte ale lumii. Nu istorii complete, nici pasaje din lexicoane – pentru acestea există motoarele de căutare sau mai clasicele biblioteci, şcoli şi alte instituţii de binefacere ale societăţii.

Share

Post Author: alex moldovan

Chestionat de către aşa-zişi jurnalişti culturali cu privire la lipsa de consideraţie de care aş da dovadă la adresa limbii mele materne, manifestată, chipurile, în părerile proaste exprimate în mod repetat cu trimitere la literatura scrisă de către conaţionalii mei, am răspuns că nici pomeneală de aşa ceva şi că, dimpotrivă, prin chiar natura profesiei mele, am citit de-a lungul timpului câteva traduceri cu adevărat remarcabile din diverse limbi străine în propria mea limbă. Acesta, am adăugat eu pentru reprezentanţii presei, e fără îndoială un semn încurajator, exprimându-mi, în acelaşi timp speranţa, chiar dacă plină de îndoială, că literatura noastră nu va întârzia să producă, la un moment dat, opere care să se ridice, măcar în parte, la nivelul impus de respectivele traduceri.

One thought on “1001 arte: Operaţiunea “Monstrul”

  • dorin popa

    (28 ianuarie 2011 - 8:27)

    Ce mă bucur! Şi la noi în casă e un film cult!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *