1001 arte: Immanuel Kant – Critica raţiunii pure

Acesta e locul unde găsiţi lucruri şi oameni care ne plac, din cele pe puţin o mie şi una de arte ale lumii. Nu istorii complete, nici pasaje din lexicoane – pentru acestea există motoarele de căutare sau mai clasicele biblioteci, şcoli şi alte instituţii de binefacere ale societăţii.

Ai auzit atâtea despre lucrul în sine şi despre categoriile transcendentale, încât doreşti să te informezi la prima mână despre ce e vorba. O idee excelentă. Mai ales dacă ai în spate cinci ani de studiu intens al filosofiei şi cunoşti germana la perfecţie. Kant este socotit unul din cei mai mari filosofi din istoria culturii apusene şi, ca în aproape orice altă călătorie intelectuală, cel mai important lucru e să ajungi la capăt. Se pretează la recitiri. Pentru pasionaţi, recomand volumele doi şi trei, Critica raţiunii practice şi Critica facultăţii de judecare. Ultimele sale cuvinte au fost „Es ist gut” („Totul e bine”).

Share

Post Author: alex moldovan

Chestionat de către aşa-zişi jurnalişti culturali cu privire la lipsa de consideraţie de care aş da dovadă la adresa limbii mele materne, manifestată, chipurile, în părerile proaste exprimate în mod repetat cu trimitere la literatura scrisă de către conaţionalii mei, am răspuns că nici pomeneală de aşa ceva şi că, dimpotrivă, prin chiar natura profesiei mele, am citit de-a lungul timpului câteva traduceri cu adevărat remarcabile din diverse limbi străine în propria mea limbă. Acesta, am adăugat eu pentru reprezentanţii presei, e fără îndoială un semn încurajator, exprimându-mi, în acelaşi timp speranţa, chiar dacă plină de îndoială, că literatura noastră nu va întârzia să producă, la un moment dat, opere care să se ridice, măcar în parte, la nivelul impus de respectivele traduceri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *