1001 arte: Biblia

Reprezintă una dintre cele mai de succes apariţii editoriale ale tuturor timpurilor. A fost publicată în două volume, sub forma unor testamente – Noul şi Vechiul Testament –, editate la distanţă unul de celălalt. Interpreţii s-au întrecut în a descifra semnificaţiile tainice încriptate, chipurile, printre rândurile ei, iar comentariile, adesea contradictorii, au proliferat, depăşind cadrul unei dispute literare. A fost tradusă în peste 139 de limbi şi beneficiază în permanenţă de noi şi substanţiale tiraje, ceea ce reprezintă o certă reuşită editorială şi o transformă într-un adevărat bestseller. A beneficiat de-a lungul timpului de ediţii din cele mai variate, de la cele de lux, cu coperte tari şi cotor aurit, până de variantele populare, broşate, accesibile tuturor buzunarelor. Există şi numeroase variante pentru copii, de obicei reinterpretate pe înţelesul celor mici şi ilustrate. O Biblie uriaşă, scrisă în 66 de limbi şi incluzând 1.500 de pagini de dimensiuni de 45/40 centimetri, a fost expusă de curând la Arad.

1001 arte:  Acesta e locul unde găsiţi lucruri şi oameni care ne plac, din cele pe puţin o mie şi una de arte ale lumii. Nu istorii complete, nici pasaje din lexicoane – pentru acestea există motoarele de căutare sau mai clasicele biblioteci, şcoli şi alte instituţii de binefacere ale societăţii.

Share

Post Author: alex moldovan

Chestionat de către aşa-zişi jurnalişti culturali cu privire la lipsa de consideraţie de care aş da dovadă la adresa limbii mele materne, manifestată, chipurile, în părerile proaste exprimate în mod repetat cu trimitere la literatura scrisă de către conaţionalii mei, am răspuns că nici pomeneală de aşa ceva şi că, dimpotrivă, prin chiar natura profesiei mele, am citit de-a lungul timpului câteva traduceri cu adevărat remarcabile din diverse limbi străine în propria mea limbă. Acesta, am adăugat eu pentru reprezentanţii presei, e fără îndoială un semn încurajator, exprimându-mi, în acelaşi timp speranţa, chiar dacă plină de îndoială, că literatura noastră nu va întârzia să producă, la un moment dat, opere care să se ridice, măcar în parte, la nivelul impus de respectivele traduceri.

4 thoughts on “1001 arte: Biblia

 • Biblia « alex moldovan

  (21 octombrie 2010 - 14:13)

  […] preluat de pe 1001 arte:  locul unde găsiţi lucruri şi oameni care ne plac, din cele pe puţin o mie şi una de arte […]

 • boeru

  (23 octombrie 2010 - 19:52)

  impresionant.

 • Mihai

  (20 ianuarie 2012 - 19:11)

  Interesant .

 • Mihai

  (20 ianuarie 2012 - 19:18)

  Foarte tare, multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *