……………………………………Acesta e locul unde găsiţi lucruri şi oameni care ne plac, din cele pe puţin o mie şi una de arte ale lumii. Nu istorii complete, nici pasaje din lexicoane – pentru acestea există motoarele de căutare sau mai clasicele biblioteci, şcoli şi alte instituţii de binefacere ale societăţii.
Arvo Pärt. Născut în Estonia, a ales să trăiască la Berlin din 1980. Este considerat cel mai important compozitor european al curentului “New Simplicity”. A fost numit minimalist. Dar ce să mai înţelegem noi din acest termen, şi de ce am întelege ceva, sau altceva decât el însuşi ne spune. Că îsi doreşte fiecare sunet – fir de iarbă, adus la rang de floare.
Bjork spunea că în muzica lui Arvo Pärt poţi intra şi să locuieşti acolo.
“Muzica are mai tot timpul două voci: una e mai complicată, şi subiectivă. Dar cealaltă este foarte simplă, clară, obiectivă.”
“Cred că există două niveluri în muzica mea. Pe unul ar fi păcatele mele, iar pe celălalt – iertarea acestor păcate. “ Arvo Pärt
Share
2 thoughts on “1001 arte: Arvo Pärt”
daniel
(4 octombrie 2010 - 21:48)Frumoasă ideea cu florile, dar nu cred că merge decât pentru muzica lui, – sau, cine ştie, poate şi pentru alde Erik Satie; însă în nici un caz cu acei antiminimalişti orgiastici numiţi Bach sau Wagner. Iar chestia cu păcatele sună nemaipomenit de intrigant – dacă ai înţeles ce vrea să spună, ce-ar fi să scrii? Hm, poate că papa Grigorie înţelesese deja mai bine cum stă chestia…
daniel
(4 octombrie 2010 - 23:26)E frumos şi ce spune Bjork, dar prea e valabil pentru toată lumea. Uite, să vă explic cazul meu: până nu demult, locuiam în „Patimile după Matei” – dar prea mă simţeam ca la biserică. M-am mutat în „Don Giovanni”, colţ cu „Flautul fermecat”, şi – cum să vă spun? – Mozart ăla era un tip absolut încântator, dar parcă prea superficial. După o vreme, m-am plictisit şi am făcut un schimb în zona Wagner. N-a fost rău, la început, dar acum simt că nu mai e de trăit cu Nibelungii si Fafnerii ăia. Ştie cineva vreo simfonie într-o zonă mai liniştită? n-am pretenţii mari: mă mulţumesc cu un adagio cantabile de zi, un allgro con fuoco pentru noapte, şi un scherzo în anexă.