1001 arte: ABSOLUTE WILSON

ROBERT WILSON. „Just listen to the images”. Un mesaj simplu si clar, cheia inţelegerii unei fascinante poveşti din vremurile noastre. Protagonist – Bob Wilson.  Regizor, dramaturg, coregraf, dansator, sound & light designer, pictor si sculptor.

1976. Metropolitan Opera House, New York. Robert Wilson, regizor şi Philip Glass, compozitor, puneau un pariu de1 milion şi jumătate de dolari pe “Einstein on the Beach”. Producţia, care părea o nebunie la vremea aceea, avea să fie considerată peste timp un moment care a transformat definitiv percepţia asupra operei. Aducea un nou public la Metropolitan. “Am vândut bilete de la 2 la 2000 de dolari. Şi am plasat locurile de 2 dolari lângă cele de 2000 de dolari” . Einstein on the Beach era despre Einstein, cum bine aţi intuit. Nu unul povestit, ci unul imaginat. Compus din sunet, mişcare, lumină, aşa cum nu se mai văzuse şi auzise până atunci. “Nu era nevoie să spunem o poveste, pentru că deja ştiam o poveste”. (Robert Wilson)

2009. Berliner Ensemble. Robert Wilson şi Rufus Wainwright prezintă: Shakespeares Sonnetten”

„Just listen to the images”:

Recomand Robert Wilson tuturor celor care nu mai cred în teatru. Puriştii ar putea spune că acesta nu mai e teatru. Perfect de acord cu ei. Cu condiţia de a accepta că ceea ce face Robert Wilson este arta celor pe puţin o mie şi una de arte.

1001 arte:  Acesta e locul unde găsiţi lucruri şi oameni care ne plac, din cele pe puţin o mie şi una de arte ale lumii. Nu istorii complete, nici pasaje din lexicoane – pentru acestea există motoarele de căutare sau mai clasicele biblioteci, şcoli şi alte instituţii de binefacere ale societăţii.

Share

Post Author: Alina Bodocan

"Uite, Alinuți, ce nori! Seamănă cu cei de la Vama Veche..." (Yanis-fiul)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *