12 scaune: adevăruri despre pisici

Multă lume crede că a avea pisică e un lucru de mare fală. Nici pomeneală. Dintre toate vietăţile lăsate de Domnul pe pământ, aceasta e cea mai necinstită, parşivă şi lacomă. Creatură a nopţii, dânsa nu doar că vede prin cea mai adâncă beznă, dar se mai şi foloseşte de darul acesta pentru a înhăţa alte surate animale şi a le mânca de vii! Pisica pare să strângă într-însa toate relele şi viciile omeneşti. Omul rău din fire îşi găseşte în mâţă companionul perfect. Dacă ştiţi vreun om cu adevărat ticălos, înmulţiţi suma viciilor lui cu zece şi aveţi pisica. Nu s-a văzut vrăjitoare sau vrăjitor serios fără pisică. Un ritual satanic fără felină e ca o slujbă de Paşti fără paşti.

Ştim acum că animalele nu simt durerea. Nu altfel e pisica. Ea poate fi lovită, zgâriată, muşcată fără a băga măcar de seamă. Dar vai de cel care, din nepăsare sau neştiinţă, nu se fereşte la rându-i de diavoleasca lucrare. Ea a sucit deja minţilor atâtor oameni cuminţi şi nebănuitori. Dacă e neagră, cu atât mai rău! Când o asemenea arătare îţi iese în cale, fă de îndată 300 de paşi înapoi şi scuipă cu spor în sân. Altfel, cine ştie, te va urmări până acasă, culcuşindu-se acolo de parcă ar fi dintotdeauna stăpână. Şi astfel vei sfârşi trudind tu pentru dânsa.

Share

Post Author: alex moldovan

Chestionat de către aşa-zişi jurnalişti culturali cu privire la lipsa de consideraţie de care aş da dovadă la adresa limbii mele materne, manifestată, chipurile, în părerile proaste exprimate în mod repetat cu trimitere la literatura scrisă de către conaţionalii mei, am răspuns că nici pomeneală de aşa ceva şi că, dimpotrivă, prin chiar natura profesiei mele, am citit de-a lungul timpului câteva traduceri cu adevărat remarcabile din diverse limbi străine în propria mea limbă. Acesta, am adăugat eu pentru reprezentanţii presei, e fără îndoială un semn încurajator, exprimându-mi, în acelaşi timp speranţa, chiar dacă plină de îndoială, că literatura noastră nu va întârzia să producă, la un moment dat, opere care să se ridice, măcar în parte, la nivelul impus de respectivele traduceri.

5 thoughts on “12 scaune: adevăruri despre pisici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *