Pisici din carti

Un pisoi e esential pentru gandirea sanatoasa; atrage intotdeauna atentia asupra faptului ca sunt lucruri despre care mai bine s-ar tace (in mod wittgensteinian).

Am cunoscut nationalisti cu biblioteci xenofoabe, gay cu biblioteci militante, evrei cu biblioteci sioniste, mistici cu biblioteci confuze. Eu as vrea sa-mi fac o biblioteca cu pisici. Nu cu Pluto a lui Poe, sau alte magarii de ev mediu. Carti cu pisici misto, destepte, ironic torcatoare si etern intelegatoare cu limitele intelectului uman. Ma gandesc la cateva si le numar:

Behemoth, pisoiul cu primus, satanic si ironic, care urca in tramvai (si vrea bilet) din Bulgakov:

“ Ko­roviev se opri lîngă grilaj şi vorbi:

— Ia te uită! Păi asta-i Casa Scriitorilor! Ştii, Behemoth, am auzit multe lucruri frumoase despre casa asta. îţi atrag atenţia, dragul meu, asupra ei. E o plăcere să te gîndeşti că sub acest acoperiş se adăpostesc şi se coc o groază de talente!

— Precum ananaşii în seră, zise Behemoth şi, ca să admire mai lesne casa vopsită în crem, cu coloane, se caţără pe posta­mentul de beton al grilajului de fontă.

— Ai perfectă dreptate, se declară Koroviev de acord cu nedespărţitul său amic, şi un dulce fior de teamă ţi se stre­coară în inimă, cînd te gîndeşti că în casa asta, chiar acum, se coace viitorul autor al lui Don Quijote sau Faust sau, dracu ştie, poate chiar acela al Sufletelor moarte. Ce zici?«

— Ţi-e şi groază să te gîndeşti, încuviinţă Behemoth.”

Motanul Murr, din E. T. A. Hoffmann si “motanul incaltat” (al prietenului Tieck si nu numai) despre care Murr zice:

“pe viitor, va trebui să vorbesc mai pe larg despre fiinţa aceasta venerabilă, care nu-i nimeni altul, decît vestitul prim – ministrul Hinz von Hinzenfeldt, iubit şi preţuit peste masură de lumea întreagă sub numele de „Motanul încălţat”. Dar, cum am mai spus, pe viitor voi vorbi mai pe larg despre cel mai nobil dintre motani!”

Maneki Neko, pisica norocoasa care face semn imparatului, in legendele japoneze.

Rufus the survivor si El Magnifico, despre care povesteste Doris Lessing, “On cats”.

Products_099_590_9780099590613_m_f

In Harry Potter, o avem si pe Crookshanks, pisica Hermionei, pe jumatate kneazle, inteligenta si superioara, sau pe profesoara McGonagall care, fiind un animagus, se transforma intr-o pisica.

Mai e Tobermory, pisica aroganta vorbitoare a lui Saki.

Dar motanul Siegfried din “Zilele Regelui”, Filip Florian?

Ma mai gandesc.

Share

Post Author: Cristian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *