35 – expozitie de grup la 1001 ARTE

Treizeci și cinci de ani reprezintă una dintre vârstele-fetiș ale tinereții. Vârsta de care ne este frică pentru că are o însemnătate instituțională, ea reprezintă sfârșitul tinereții artistice conform tradiției Atelierului 35 în arta românească. Deoarece paradigma se schimbă mereu în ceea ce privește aceste cotații și aprecieri, cei treizeci și cinci de ani rămân un simbol discutabil ai graniței dintre emergență și consacrare, dintre tinerețe și maturitate, dintre ucenicie și experiență. Sub această vârstă, așteptările și surprizele sunt mari, se caută personalități de tip “supernova”, explozive și eclatante, cu invențiile și actele lor de curaj. După acest prag, dacă artiștii rămân activi, se așterne obișnuința, iar cerințele publicului specialist cresc, așteptând din partea celor maturi consecvență și calitate. În realitate, toate aceste fetișuri existențiale creează mari decepții și dezamăgiri, pentru că supun creatorul unor presiuni adesea greu de gestionat. Într-un fel simbolic, creatorii intră într-un sistem tip bursă, în care sunt urmărite, din diverse unghiuri, prestațiile lor, cotele și indicativele de potențial succes de piață. Toate aceste caracteristici ale sistemului îngrădesc mult libertatea individuală și trasează nemilos pătratul existențial al maturității și al aparentei siguranțe de sine.
În realitate, arta nu are vârstă. Și nici creatorii ei. Sunt artiști venerabili cu atitudini proaspete, de copii sau adolescenți bătrânicioși. Persoane care au certitudini încă din prima tinerețe sau maturi care vor fi îngropați cu dubiile lor la pachet. Jumătatea vieții e o metaforă dantescă, un punct median simbolic de care se agață oamenii pentru a se autoverifica și pentru a-și evalua realizările. Aceste etapizări ajută și sistemul, specialiștii se pot ghida ușor după vârste și generații, astfel grilele de evaluare ale fiecăruia fiind mai bine structurate.
Cât despre exemplele din istoria artei, au existat personalități de tip supernova, care s-au stins înainte de treizeci și cinci de ani, vezi Masaccio, Egon Schiele, Eva Hesse, Keith Haring, Jean-Michel Basquiat etc., sau venerabili care au trăit aproape un secol, vezi Tizian, Pablo Picasso, Louise Bourgeois, Maria Lassnig, Geta Brătescu ș.a.

Text de Simona Vilău

Share

Post Author: Cristian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *